Cukrászverseny életre-halálra

Jessa Maxwell regényével elérkeztünk a nyári 21. Század Kiadós kis pakkom utolsó darabjához – ráadásul, az egyik kedvencemhez. A realityk világa – legyenek azok bármilyen jellegűek vagy témájúak – nem igazán állnak hozzám közel. Mármint: vannak persze olyanok, amiket szívesen követek. Ezek általában a tehetségkutató műsorok, melyeket minden évben azzal a biztos felütéssel kezdek el nézni, hogy az egyre rövidülő műsorfolyam végére már nem fogom felidézni az első kieső nevét (pár hét múlva pedig nagy eséllyel a győztesét sem), tehát ennek megfelelő polcon is kezelem ezeket. És most jön a csavar: a szakács, cukrász vagy bármilyen főzős valóságshow-k közül pedig egész biztos vagyok benne, hogy még egyet sem láttam egy-egy résznél bővebb formában. Mi a túróért választottam hát az Aranykanalat az olvasmánylistámra? Nos, pont ezért.

Jessa Maxwell: Aranykanál
21. Század Kiadó, 2023, 352 oldal
Fordította: Gömöri Péter

Lássuk, miről is van szó. Adott egy tízéves múltra visszatekintő Sütishow cukrászverseny, melyet hagyományosan egy graftoni titokzatos és impozáns birtokon forgatnak. Maga a környezet is mennyire hívogató! A műsor házigazdája „Amerika Nagyija”, Betsy Martin – aki számomra valahogy az első pillanattól kezdve Dolly Parton-szerű benyomást keltett (ne kérdezzétek, nem tudom megmagyarázni). A versenyre – szintén a szokásoknak megfelelően – hat amatőr cukrászt castingolnak, azonban a jubileumi évadra a műsorkészítők egy, az addiginál is nagyobb dobással készülnek, magától értetődően reménykedve a nagyobb nézettségben. Nagy médiavisszhang kíséretében például még a forgatás megkezdése előtt bejelentik, hogy Betsyhez friss hangként új házigazda csatlakozik, méghozzá a többszörös díjnyertes mestercukrász-pék, Archie Morris. Betsy nem igazán repes a boldogságtól, s hamarosan kiderül: a közös munka sem éppen bukkanóktól mentes. A bevezető fejezetekben röviden megismerkedünk a hat versenyzővel (Stella, Hannah, Gerald, Pradyumna, Lottie és Peter) és persze rögtön megtörténik a titokzatos gyilkosság is, melynek áldozatát és – természetesen – elkövetőjét is homály fedi.

“Az élet minden területén találhatók egyenletek, csak a megfelelő helyen kell keresni őket.”

Elbeszélői szempontból nagyon jó elgondolásnak és megoldásnak tartottam, hogy a versenyt és magukat a szereplőket is váltott elbeszélésben ismerhetjük meg: kicsit mindenkinek a nézőpontja és története érvényesülni tud ezáltal, és különösen izgalmas színezete volt a háttértörténet, a múlt és a jelen összekapcsolódásának is, mely tulajdonképpen magával a krimiszál megoldásával is párhuzamosan bontakozott ki. A cselekményfolyam tempója nem túl pörgős, valahogy mindenre jutott idő – a gasztroélményekre csakúgy, mint az egyéni történetszálak kibogarászására. Ez utóbbiak egyébként nem túl jellegzetesek, ha egy-két hét múlva megkérdezitek, valószínűleg nem tudnék jelzőket aggatni a versenyzőkre.

Ahogy említettem is, a gasztro-jellegű műsorokat vagy versenyeket nem igazán követem sem a hazai, sem a nemzetközi palettán, olyan szinten persze igen, hogy arcokat és neveket olykor tudok pattintani egymáshoz, illetve átlagfelhasználóként akaratlanul is belebotlom egy-egy reklámba vagy videóba, ami pár percre leköti a figyelmem – de az üvöltözve, stresszelve főzés mindenféle fondorlatokkal és fikázásokkal kevésbé vonzó világ számomra. Egy regény, főleg egy jó kis krimiszállal azonban egészen más tészta – hogy maradjunk a stílszerű fogalmazásnál. Nem voltak különösebben nagy elvárásaim: sejtettem, hogy jó néhány kulisszatitokról lehull a lepel, ami egy gasztro-reality kapcsán felmerülhet (nem gondolom, hogy e téren bármelyik reality túl nagy újdonsággal tudna szolgálni annak a generációnak, aki végigkövette a kereskedelmi tévék valóságshow-próbálkozásait). S tulajdonképpen a krimiszál sem volt újszerű, már a történet elején nagy tétben fogadhatunk az áldozat és valamivel kisebb tétben az elkövető személyére (merthogy mindkettő homályban lebeg), ettől függetlenül azonban klassz kis sztori kerekedik a bonyodalomból.

Képek forrása: kiemelt (saját), Jessa Maxwell

Blogturné Klub

A gasztro realityk világába kalauzolja olvasóját Jessa Maxwell regénye. A Graftonban forgatott süteménysütő versenyen hat cukrász méri össze tudását, ezen felbuzdulva az Aranykanál turnéján a Blogturné Klub hat bloggere vállalkozik rá, hogy bemutassa Nektek a történetet. Tartsatok velünk, s a 21. Század Kiadó jóvoltából egy kötetet meg is nyerhettek játékunkon!

A turné állomásai
Nyereményjáték

Mi más játszhatná a turnéhoz kapcsolódó játékunkban a főszerepet, ha nem a finom sütemények? Minden állomáson találtok egy-egy rövid ismertetőt, receptet valamilyen édes (vagy sós?) desszertről. A feladatotok, hogy a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok a helyes megfejtést.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

Igazi retró sütemény. A kisült piskótát felkockázzuk, majd sűrű, krémes kakaóba/csokoládéba mártjuk, ezután pedig megforgatjuk…bizony, kókuszban!

a Rafflecopter giveaway

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük